top of page

Kristin Bergaust

Retouching

 

10. oktober - 17. november 2013

Kristin Bergaust sin nye installasjon, laget spesielt for RAM galleri, består av fem animasjoner som vises som i en romlig situasjon av elementer og projeksjoner. Publikum lokkes inn i en lesemåte der kunstneren blir vår forlengende hånd, både visuelt i videoene, kunstnerisk og historisk.  

I utstillingen har Bergaust bearbeidet og reflektert over historisk materiale; på den ene siden portretter av kongelige kvinner slik de ble representert i offentligheten i form av postkort. Retusjeringen og kroppsfokuset i disse portrettene trekker linjer til vår tids virtuelle representasjon og strenge normer for imagebygging med forbløffende aktualitet. På den andre siden har Bergaust undersøkt kvinnesakskvinnen og aktivisten Fredrikke Marie Qvam gjennom et langt livs representasjon i portretter. Og i kunstnerens egne ord ”Hva om hun (Qvam) kunne se oss?” Animasjonen vender rollene bak fram; Qvam ser ut  på betrakteren og vi inngår i en refleksjon rundt denne representasjonen og vi blir til objektet for et blikk vi kan møte. Også elementer av kunstnerens tidligere videoarbeider inngår som elementer i nye animasjoner som fabulerer over det visuelle og danner nye sammenhenger mellom det historiske og en samtidig bearbeidelse. 

Kristin Bergaust har sin utdanning fra Universitetet i Oslo og fra Statens Kunstakademi. Hun er en markant videoutøver med en rekke utstillinger og prosjekter bak seg. Hun har gjort flere kuratoriske oppdrag og publisert artikler, og er i tillegg professor ved Institutt for estetiske fag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.  

 

Velkommen til åpning torsdag 10. oktober kl 18. Introduksjon ved daglig leder Gudrun Eidsvik. 

Prosjektet er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond. 

plakat_kristin_bergaust.jpg
bottom of page