top of page


Leif Heiberg Myrdam

Nye Arbeider

15. september – 15. oktober 2022 

 

Åpning 15. september kl. 18.00 – 20.00 

 

 

RAM har gleden av å presentere en ny utstilling med Leif Heiberg Myrdam. 

 

Siden sin debut i 1968 har Leif Heiberg Myrdam (f. 1938) etablert seg som en av de viktigste norske keramikerne med en rik produksjon som har satt spor i etterfølgende generasjoner kunstnere, som tatt inntrykk av Myrdams glasureksperiment og organiske former. Myrdam er kjent for sine intense blå glasurer og naturinspirerte former som fører tankene til art nouveau og japansk keramikk. 

 

Leif Heiberg Myrdam har gjennom hele sitt kunstnerskap stadig eksperimentert med form, materialer og teknikk. Kunsthistorikeren Gunnar Danboldt har skrevet «Leif Heiberg Myrdam [har] alltid latt seg lokke av det ukjendte – av de områder han ikke var fortrolig og kjent med.» Veien gikk fra kunstkeramikk til bruksgjenstander, videre til tegning og grafikk. Vennskapet med glasskunstneren Benny Motzfeldt ledet ham på 1990-tallet til å prøve seg på glass, og hans glasskulpturer fra denne tiden var både nyskapende og svært sofistikerte. 

 

I de siste tiårene har kunstneren trukket seg tilbake fra kunstoffentligheten. Etter en soloutstilling på Henie Onstad i 1996 drøyde det helt til 2019, da han fikk en retrospektiv på Galleri Arctandria i Oslo. Mange har tenkt at Myrdam sluttet å lage kunst. Men trangen til å skape er for sterk hos en sann kunstner, og Myrdam har gjennom flere år arbeidet med å utvikle en ny teknikk for å lage mosaikkskulpturer. En teknikk som er både original og tidsriktig. Med utgangspunkt i fliser fra gammelt porselen, som spenner fra håndmalt kinesisk 1700-tallsporselen til 1950-tallets designservise; Spire, har Myrdam skapt skulpturer som fremkaller minner av personer, hendelser, opplevelser og traumer i kunstnerens lange liv. Flere av verkene refererer til homoerotiske eventyr og er særlig aktuelle i år, ettersom Norge feirer 50 år siden homofili ble avkriminalisert. Myrdam er et historisk vitne, som har opplevd både kriminalisering og sykeliggjøring. Når homofili endelig ble normalisert i begynnelsen av 1980-tallet kom AIDS-epidemien og høstet mange unge liv i kollektivet, mens de som overlevde ble stigmatisert nok en gang. Leif H. Myrdams utstilling er på mange måter en hyllest til og fortelling om skeiv overlevelse gjennom mer enn femti år.  

 

Utstillingen viser verk laget de siste tre årene, med noen få eldre arbeider som danner en kontekst til kunstnerskapet. Skulpturen Krigen, et av de siste arbeidene, kom til etter Russlands invasjon av Ukraina under våren 2022. Hendelsen trigget et barndomsminne fra andre verdenskrig, når kunstneren var en liten gutt, et uforløst trauma som lå begravd i det ubevisste. 

 

For å kjøpe katalog fra utstillingen trykk på knappen under.

Corporate partner

Utstillingen er støttet av Oslo Kommune

 

 

RAM galleri mottar støtte fra 

 

 

bottom of page