top of page

Eva Bull Holte & Marthe Elise Stramrud
22. august – 22. september 2019

Utstillingsåpning torsdag 22. august kl. 18 – 20
Åpningstale ved dr.philos. Knut Ljøgodt / Nordic Institute of Art


Eva Bull Holte & Marthe Elise Stramrud, er den første utstillingen i RAM hvor vi viser et historisk kunstnerskap i dialog med en aktuell samtidskunstner. Utstillingen er et samarbeid med Nordic Institute of Art og Eva Bull Holtes museum og minnefond. Under åpningen lanseres katalog til utstillingen med tekster av Rhea Dall og Knut Ljøgodt.

 

Les katalogen her

Read essay on Marthe Elise Stramrud by Rhea Dall here

Torsdag 5. september arrangerer Nordic Institute of Art et seminar på temaet Kvinnelige modernister til minne om Eva Bull Holte i Myntgata 2. Program kommer nærmere.

Med utstillingen løftes det frem et noe bortglemt kunstnerskap, samtidig som det trekkes opp noen linjer mellom 1900-tallets modernisme og vår tids samtidskunst. Felles for Eva Bull Holte og Marthe Elise Stramrud er en dyp følelse for farge og form, under påvirkning av fransk modernisme. Disse to kunstnere har, på tross av avstanden i tid, også det til felles at de er rastløse sjeler som bestandig vil lære noe nytt og prøve nye veier i sitt kunstnerskap.

Eva Bull Holte (1922-1993) begynte sin karriere som keramiker og formgiver, men gikk snart over til maleriet. Som elev av Jean Heiberg fikk hun direkte influenser av Matisses malermåte og hun reiste selv til Paris for å studere videre på L’École des Beaux-Arts. I sin tidlige produksjon sto mennesket i fokus og i sine portretter følger hun matisseskolens treklang, en malermåte som bygger på kontrastvirkning mellom grunnfargene. Suksessivt tar landskapet større plass og hun maler blant annet fra den ikoniske provencalske landsbyen Saint Jeannet, som var et populært valfartssted for mange av kunstnere, som Renoir, Raoul Dufy og Chagall. Fra slutten av 1950-tallet utvikler hun et mer abstrakt formspråk som har større påvirkning av André Derains fauvisme enn Matisse. Av Bull Holte vises det i utstillingen et utvalg arbeider fra 1950-tallet, en periode karakterisert av koloristisk bravur og abstraherende teknikker som kubistisk forkortelse.

Marthe Elise Stramrud (f. 1984) tok eksamen fra Kunstakademiet i Oslo så sent som i 2018, men hadde allerede vakt oppmerksomhet som vinner av debutantprisen på Høstutstillingen i 2012. Da viste hun fotografi, men har siden tatt opp keramikken som foretrukket medium. Hennes keramikk er livsbejaende, fargesterk og leken. Inspirasjonen kommer ofte fra kunstnerens eget liv og omgivelser. I utstillingen viser Marthe Elise Stramrud maleriske keramiske skulpturer som samtidig er bruksobjekter som boller, fat og vaser, dekorerte med livlige farger og sgrafitto-tegninger.

Utstillingen er kuratert av Joakim Borda-Pedreira


Støttet av:

Eva Bull Holtes minnefond
Nordic Institute of Art
Oslo kommune

Norske billedkunstneres vederlagsfond

bottom of page