top of page

 

Camilla Luihn

Botaniske Observasjoner

18. januar – 18. Februar 2023

 

 

 

Utstillingen «Botaniske observasjoner» viser arbeid basert på en langvarig konseptuell tilnærming til iakttakelser og undersøkelser Camilla Luihn gjør i det urbane miljøet. I utstillingen viser Luihn verk med emalje som fellesnevner. Den beveger seg mellom verk som kan defineres som smykker og verk som henvender seg til rommet - i en stadig dialog med tilskueren.

 

Der Camilla Luihn beveger seg i bybildet observerer hun daglig etterlatte bananskall og har dokumentert en rekke av dem i bilder og i objekter. I Norge kastes mer enn 140 000 bananer hver dag. Og restene etter bananspisingen kan også sees på grunn av at bananskall kastes og legges over alt i byen. Kanskje tanken er at de går naturlig i oppløsning og absorberes på asfalten, på trafobokser eller i gresset? Denne fasinasjonen har resultert i utstillingen med tittel «Botaniske observasjoner».

Installasjonen «Bananas» består av en gruppe bananskall montert på vegg. «Det som er så fint med bananer, er at de har to eksistenser: en med skall og en uten, og det er to ganske ulike ting» (Claes Oldenburg). Og her ønsker Luihn å videreformidle denne dualiteten, det absurde, de kulturelle referansene, de seksuelle antydningene og den åpenbare (men ufrivillige) estetiske kvaliteten bananen har.

 

I tillegg viser Luihn en rekke verk der hun undersøker hvordan found objects i kobber kan reformuleres med dekonstruksjon og rekonstruksjon og noen gjenoppstår med emaljerte overflater. Luihn strekker dette mediet så langt hun kan og skaper en unik umiddelbarhet i materialet, noe som refererer til en lekenhet og undring - åpent for tilskuerens assosiasjoner og tolkninger. I verket «Avtrykk av byen» har Luihn gjort en rekke avtrykk i kobber av fysiske detaljer i bybildet, for så å emaljere og lage nye komposisjoner.

 

CAMILLA LUIHN (1968, Oslo) bor og arbeider i Oslo. Hun har MA fra KHiO i 1994. Luihn har hatt en omfattende karriere med bl.a. separatutstillinger på Kunstnerforbundet (2002, 2022), Galleri Four (2022), RAM galleri (2013, 2024), KRAFT Bergen (2024) og Galleri F15 (1997), samt en rekke gruppeutstillinger i Norge og internasjonalt, blant annet Galerie Handwerk, München 2022, Athens Jewellery Week, Benaki Museum Athen (2018), Platina, Stockholm (2019), Revelations, Grand Palais, Paris (2015), i tillegg til å ha deltatt en rekke ganger på NK’s Årsutstilling og Munich Jewellery Week. Luihn er representert i de store offentlige samlingene i Norge og mottok i 2002 Norsk Forms pris til unge formgivere og Oslo Bys Kulturstipend for 2000. I 2022 mottok hun Kunsthåndverksprisen fra BKH for verket «Det som blir igjen». Luihn har siden 2019 vært ansatt ved Kunsthøgskolen i Oslo.

bottom of page