top of page

Anne Léger

Beyond Dark

 

3.april - 11.mai 2014

Velkommen til vernissage torsdag 3.april kl.18.00

Kunstneren vil være tilstede Innledning ved kunsthistoriker Holger Koefoed

Musikalsk innslag ved Tove Heyerdahl

 

 

Til separatutstillingen i RAM galleri har kunstneren Anne Léger laget en ny smykkeserie med tittelen ”Beyond Dark”. Utstillingen består av smykker og fotografier. Fotografiene viser menn og kvinner i ulike aldre som bærer av et utvalg av smykkene.

 

I serien "Beyond Dark" har Léger forlatt det frodige og ornamentalistiske formspråket som hun er kjent for og skapt mer skulpturelle abstrakte komposisjoner. Smykkene er inspirert av Skandinavisk etterkrigsarkitektur, tydelige konstruksjoner og tradisjonsbaserte løsninger. Intensjonen er å danne en harmoni og balanse i samspillet mellom formlike geometriske grunnformer i ulike materialer som, tre, sølv, kobber, stein og emalje.

 

Den taktile kvaliteten som oppnås gjennom å kombinere ulike materialer og overflater, angir en egenskap i smykkene som er knyttet til dets tredimensjonale virkning og det ytre formspråket inviterer betrakteren til en sanselig tilnærming, som også vil gi økt innlevelse gjennom berøring eller ved å gi inntrykk at de kan berøres.

En av smykkekunstens særtrekk er dens nære forbindelsen til kroppen. Smykkene påkaller kroppens tilstedeværelse og utfordrer kroppen til deltagelse. Dermed har smykkene et ”dobbeltliv”, de er både objekter som oppnår betydning ved å bæres og ved å ”reise” utover utstillingsrommet og verk med konseptuell, emosjonell, taktil, skulpturell og billedmessig egenverdi.

Anne Léger fokuserer på forbindelsen mellom smykket og den som bærer det og invitere publikum til å ta aktivt del i utstillingen. Publikum kan ta smykkene ned fra veggen og prøve dem på seg selv.

 

Kunstneren sier selv ”Jeg ønsker å gi en opplevelse utover det estetiske, derfor er det svært viktig for meg at smykkenes primærfunksjon ikke går tapt ved å bare bli betraktet som fastmonterte veggobjekter eller som små skulpturer innelåst i montre. Iscenesettelse av smykkene påkaller den fraværende kroppen. Jeg er opptatt av individet som en aktiv bidragsyter i møte med kunstverket, og opplever smykkekunsten som et unikt medium i så henseende”.

 

Om kunstneren: Anne Léger bor og arbeider i Oslo. Hun har diplom fra L’École supérieure d’art et de design d’Orléans / Diplome National Supérieur d´Expression Plastique (1990), og en MFA, Kunsthøgskolen i Oslo Avd. for Metall (2008). Kunstneren har deltatt på en mengde med utstillinger både nasjonalt og internasjonalt, blant annet separatutstilling ved Béatrice Knock Création, Paris (2013) og gruppeutstillinger i Norge, USA og Kina Beijing International Contemporary Metal Art exhibition (2013) Nasjonalmuseet Oslo / Kunstindustrimuseet (2013). Hun er innkjøpt av fondet for kunsthåndverk/ Vestlandske Kunstindustrimuseum I Bergen.

 

http://www.anneleger.com/

bottom of page